Ar­tik­ke­lit

Lämpösaarekeilmiön hillitseminen taajamissa – Valtuustoaloite

Lämpösaarekeilmiön tausta

Lämpösaarekkeeksi kutsutaan ilmiötä, jossa kaupungin keskustassa on korkeampi lämpötila kuin ympäröivillä alueilla. Lämpösaarekeilmiötä esiintyy ilmastonmuutoksen etenemisestä riippumatta. On kuitenkin arvioitu, että ilmastonmuutoksen myötä kaupunkien lämpötilat nousevat keskilämpötilojen noustessa ja hellejaksojen pidentyessä ja yleistyessä.

Samalla kun rakenteisiin varastoituu lämpöenergiaa, kasvillisuuden ja pinnoittamattoman maan pinnan puuttuminen vähentää veden haihtumista ja näin haihtumisesta aiheutuvaa viilentävää vaikutusta. Lisäksi kaupungeissa suurin osa hulevesistä on viemäröity, eikä niitä yleisesti ohjata imeytymään maaperään luonnollisesti, mikä vähentää edelleen veden haihtumista. Veden haihtuminen on luonnollinen tapa alentaa taajamien lämpötilaa helleaaltojen aikaan, mutta sitä ei tapahdu ilman runsasta kasvillisuutta tai vettä imeyttävää maanpintaa. Lisäksi ihmistoiminta kuten esimerkiksi energiantuotanto, autot ja ilmastointi kaupungeissa lämmittävät kaupungin pienilmastoa suoraan.

Lämpösaarekeilmiö voimistaa kuumuuden aiheuttamia terveyshaittoja ja korkeat lämpötilat lisäävät tutkitusti kuolleisuutta.  Ilmiö voi lisätä ensiaputilanteita, sekä terveydenhuollon kuormittumista. Tutkimukset korostavat myös, että kuumuus vaikuttaa työtehoon ja lisää taukojen tarvetta. Kokonaisuutena muutaman asteen lämpötilan nousu työtiloissa tai ulko-olosuhteissa voi aiheuttaa merkittävää ongelmaa kuntayhteisölle.

Lämpösaarekeilmiön aiheuttama kova kuumuus aiheuttaa ongelmia kuntien rakennuksiin ja niiden viilentämiseen. Jäähdytys lisää energian kulutusta sekä pahentaa lämpösaarekeilmiötä, kun järjestelmät poistavat lämpöä ulkoilmaan. Lisääntyvä lämpö sisätiloissa aiheuttaa teknisiin laitteistoihin häiriötä tai jopa rikkoutumisia, joista voi aiheutua ongelmia koko kunnan tekniselle toiminnalle.

Lämpösaarekeilmiö voi voimistaa talvisin sulamis- ja jäätymisvaihtelua, mikä taas rapauttaa kunnan alueiden rakenteita, kuten päällysteitä ja myös maanalaista infraa. Lämpötilan vaihtelut hankaloittavat väylien kunnossapitoa, lisäävät väylien liukkautta ja tapaturmia. Korkeiden lämpötilojen, pitkän kuivuuden sekä lisääntyneiden rankkasateiden vuoksi, voi aiheutua epäpuhtauksien imeytymistä pohjaveteen, pinnan korkeuden merkittävää vaihtelua sekä mikrobien kasvua vesihuoltojärjestelmissä.

Kosteat talvet lisäävät kosteusrasituksen ja korkeamman lämpötilojen yhteysvaikutuksesta syntyviä mikrobi- ja muiden kasvustojen määrää, mikä altistaa rakenteita rapautumiselle. Lahoamisriski kasvaa ja metalliset liitokset elävät lämpötilan vaihtelun vuoksi. Riskit kohdistuvat eniten vanhaan rakennuskantaan, jota ei ole suunniteltu kuumenevaan ilmastoon. Nykyisessä rakennuskannassa käytetyt passiiviset jäähdytyskeinot ovat jo tällä hetkellä riittämättömiä helleajanjaksojen aikana.

Valtuustoaloitteen esitetyt toimenpiteet

Edellä mainittujen tietojen valossa myös Virtain kaupungin tulee huomioida lämpösaarekeilmiön aiheuttamat vaikutukset erityisesti kaupungin taajamissa.

Lämpösaarekeilmiön vähentämiseksi alueiden täysin läpäisemätöntä pintamateriaalia tulisi välttää, jotta vesi pääsee imeytymään maaperään sekä haihtumaan luonnollisesti. Erityisesti pääkadun varrella olevien puiden suojausta tulisi muuttaa siten, että puilla on istutusalueellaan suurempi alue imeyttää sadevettä. Tämä auttaa myös puista huolehtimisessa siten, että ne kasvavat paremmin eivätkä kuole kuivuuteen.

Kokonaisuudessaan alueille tulisi istuttaa enemmän puita, pensaita sekä muuta kasvustoa. Käytännössä lämpösaarekeilmiön hillitsemiseksi olisi tärkeää tiheämpi puusto, sillä tutkimusten perusteella yksi puu voi haihduttamalla jäähdyttää noin 20–30 kW:n teholla, joka voi olla verrattavissa yli 10 ilmastointilaitteen tehoon. Puuston tulee olla korkeakasvuista, jotta todellinen varjostamisesta saatava hyöty saadaan aikaan. On tärkeää hyödyntää myös eri puulajikkeita samalla alueella, jotta mahdolliset puiden taudit eivät leviäisi helposti. Normaali puiden hoito tulee kuitenkin tehdä, ja selkeästi vaaraa aiheuttavat lahopuut kaataa.

Lisäksi sade- ja kuivatusvesiä tulisi käsitellä lähtökohtaisesti paikan päällä tai imeyttämällä maaperään sekä vasta toissijaisesti viemäröidä alueilta. Nykyinen kehitys on jo suuntaamassa suurissa kaupunkitaajamissa tähän suuntaan ja rakennesuunnitelmia putkistojen aukaisemiseksi tehdään aktiivisesti.

Valtuustoaloitteen tarkoituksena on nostaa esille nykyisten ja tulevaisuudessa entistä voimakkaampien helleaaltojen vaikutukset sekä käytännölliset mahdollisuudet vaikuttaa niiden voimakkuuteen. Keinovalikoimaa voidaan soveltaa olemassa olevien tutkimusten mukaisesti kaupungin tarpeisiin. Myös asiantuntijoita kyseiseen asiaan löytyy, joita voidaan suunnittelun tukena hyödyntää. Valtuustonaloitteen käyttämä lähdemateriaali on saatavissa toimenpiteiden tueksi.

Virtain Vasemmistoliitto

Katja Kotalampi, Virrat 3.6.2024

_______________________________________________________________

Vapun juhlapuhe – Kimmo Viitanen ja Katja Kotalampi

Ystävät ja toverit

Vappu on työväen juhla päivä, jolloin muistamme niitä, jotka ovat taistelleet työläisten oikeuksien puolesta ja ajaneet parempaa tulevaisuutta meille kaikille.

1900-luvun suurlakkojen aikana Suomessa oli useita merkittäviä työtaisteluita, joista tunnetuimpia ovat vuoden 1905 suurlakko ja vuoden 1917 yleislakko. Suurlakot olivat osa laajempaa poliittista ja sosiaalista levottomuutta, jonka aikana työläiset vaativat yhteisenä rintamana muun muassa kahdeksantuntista työpäivää, parempia palkkoja ja yleistä äänioikeutta. Suurlakkojen kautta vahvistui työväenluokan solidaarisuus ja taistelutahto. Ne myös herättivät porvariston ja viranomaiset huomaamaan työväestön vaatimukset ja tarpeet, jonka myötä Suomeen tuli myös yhtäläinen äänioikeus.

Suurlakoista on kuitenkin kulunut paljon aikaa, jolloin näiden vuosien tapahtumat alkavat unohtua ihmismuistista. Suurlakkojen syytä ja niiden aikaansaamaa muutosta ei tulisi kuitenkaan koskaan unohtaa. Yleislakot yhdistivät työntekijöitä siten, että yhteiskunnan oikeiston oli pakko muuttaa toimintamallejaan. Tämän pakon edessä yhteiskunnassamme lähdettiin keskustelemaan ja rakentamaan yhteiskunnallista rauhaa.

Toinen tärkeä muistamisen aihe on vuoden 1918 sota, joka käytiin punaisten ja valkoisten välillä. Sodan jälkeen alkoi kuitenkin pitkä sovitusprosessi ja pyrkimys sovintoon eri osapuolten välillä. Sodan muistopäivät ja tilaisuudet ovatkin tärkeitä tilaisuuksia kunnioittaa sodassa menehtyneitä ja oppia menneisyydestä. Meidän tulee tunnistaa menneisyyden virheet ja pyrkiä rakentamaan parempaa tulevaisuutta, jossa väkivalta ja konfliktit voitaisiin ratkaista rauhanomaisin keinoin.

Nykyinen hallitus ajaa voimakkaasti eriarvoistavaa politiikkaa, jossa leikkausten syy seuraussuhteita ei haluta tarkastella. Leikkauksia tehdään joka puolelta, ja niitä perustellaan taloudellisen tilanteen sekä velkatilanteen parantamisella. Nykyiset hallituspuolueet tekevät sellaista politiikkaa, joka on unohtanut menneisyyden taistelut.

Sosiaaliturvan leikkaukset vaikuttavat yhteiskuntaan siten, että ihmiset kohtaavat entistä enemmän taloudellisia vaikeuksia, mikä lisää köyhyyttä ja eriarvoisuutta yhteiskunnassa. Samalla ne lisäävät sosiaalisia ongelmia, asunnottomuutta ja syrjäytymistä. Kun ihmisillä on vähemmän taloudellista turvaa, se lisää stressiä sekä epävarmuutta elämässä. Tämä vaikuttaa ihmisten mielenterveyteen ja kykyyn vastata nyky-yhteiskunnan vaatimuksiin, jolloin ihmisiä syrjäytyy niin työelämästä kuin opinnoista.

Leikkaukset vaikuttavat myös työllisyyteen, kun sosiaaliturva on riittämätön, on ihmisillä vähemmän resurssia panostaa työnhakuun ja koulutukseen. Pitkällä tähtäimellä tämä heikentää työllisyyttä sekä talouskasvua. Näin ollen sosiaaliturvan leikkaukset luovat negatiivisen kierteen, jossa köyhyys, eriarvoisuus ja sosiaaliset ongelmat lisääntyvät.

On tärkeää arvioida tarkasti sosiaaliturvan leikkausten vaikutuksia ja pyrkiä löytämään kestäviä ratkaisuja, jotka turvaavat kaikkien yhteiskunnan jäsenten perusoikeudet ja hyvinvoinnin. Ihmisten eriarvoinen kohtelu aiheuttaa sisäisiä konflikteja, joihin meillä ei olisi varaa.

Leikkausten tie vie meitä takaisin tilanteeseen, josta Suomi on jo kerran taistellut ja ihmiset ovat menettäneet henkensä oman vakaumuksensa puolesta. Olemmeko me todella valmiita palaamaan yhteiskuntaan, jossa vain rahalla pystyy muuttamaan tulevaisuuttaan vai tarvitsemmeko me politiikkaan jälleen yhteistä keskustelua eli dialogia, sovittelevia tekoja eli kompromisseja sekä empatiaa ymmärtää myös niitä, jotka eivät ole maassamme etuoikeutettuja. Ilman empatiaa politiikka ajaa vain ahneiden etua.

Ymmärrys menneisyydestä auttaa meitä rakentamaan kestävämpää ja yhtenäisempää tulevaisuutta kaikille suomalaisille. Muistamalla menneisyyden ja sen opetukset voimme vahvistaa yhtenäisyyttä ja ymmärrystä erilaisten näkemysten väillä. Tärkeää on edistää dialogia, sovittelevia tekoja ja empatiaa, jotta voimme rakentaa parempaa yhteiskuntaa. Näitä periaatteita vaalimalla ja edistämällä löydämme avaimen kestävään tulevaisuuteen, jossa jokaisen ääni kuuluu ja jokaisen oikeudet on turvattu.

Nyt ei ole aika olla hiljaa ja odottaa mitä yhteiskunnassamme tai maailmassa tapahtuu. Oikeistolainen ajattelu on äärimmillään ja sen seuraukset ovat hallitsemattomia, jos emme tarjoa vaihtoehtoa. Meidän tulee ottaa kantaa, keskustella, avata dialogia ja osoittaa empatiaa sekä kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Me olemme se vaihtoehto, jota tämä yhteiskunta tarvitsee. Toverit. Nyt on työväenliikkeen aika toimia.

Kiitos että olette täällä juhlistamassa tätä tärkeää päivää kanssamme, yhdessä voimme saavuttaa suuria asioita. Hyvää vappua kaikille!

______________________________________________________________

Poliittiset lakot

Mediassa nykyisiä lakkoja maalataan sanoilla ”laiton lakko” ja ammattiyhdistysliikkeitä leimaavilla sanayhdistelmillä kuten ”AY-mafia”. Molemmat nimitykset ovat tilanteeseen täysin vääriä. Käynnissä olevat lakot ovat nykyisten lakien mukaan laillisia, ja se on ammattiyhdistyksen tapa osoittaa, että nyt valmisteilla olevat muutokset tulevat vaikuttamaan monella tapaa negatiivisesti Suomen valtion tilanteeseen.

Ammattiyhdistysten näkökulmasta niillä, joilla on jo nyt taloudellisesti vaikeaa, ei tulisi leikata enää yhtään enempää. Kyseiset leikkaukset eivät luo työpaikkoja vaan vähentävät keikkatyön määrää sekä osa-aikaista työtä, kun suojaosa poistuu. Käytännössä keikkatyön palkasta jää käteen enää puolet aikaisemmasta, jolloin työn tekeminen ei kannata. Toimenpiteet lisäävät ihmisten ahdinkoa sekä vähentävät kaupan alalle tärkeää päivittäistavaroiden ostoa. Käytännössä valtion liikkeelle laittama raha näille taloudellisesti hankalassa asemassa oleville ihmisille, kulkeutuu suoraan yrityksille sekä takaisin valtiolle. Leikkauksilla ei siis käytännössä säästetä lainkaan. Nämä leikkaukset tulevat vaikuttamaan myös Virtain ostovoimaan erittäin merkittävästi, joka heikentää myös oman kuntamme taloudellista tilannetta. Tuleva tilanne houkuttaa myös harmaaseen talouteen, sitäkö yrittäjät toivovat?

Poliittiset lakot ovat myös oleellinen osa demokratiaa, jotta voidaan vaikuttaa myös hallituskauden aikana tehtäviin päätöksiin. Ammattiyhdistykset viestivät hallitukselle, ettei nykyinen malli ole nimenomaan yhteen hiileen puhaltamista, työpaikkojen säilymiseen liittyvää toimintaa tai auta Suomen taloutta nousuun. Nykyiset toimet ja erityisesti palkankorotusten kiinnittäminen vientialan korotuksiin tulee luomaan ainoastaan pysyviä matalapalkka-aloja, ja jälleen erityisen voimakkaasti naisvaltaisille aloille. Köyhdyttämällä omaa kansaa, ei meitä tästä suosta nosteta.

Lakkoilun todellinen ydin on se, että ammattiyhdistysliikkeet haluavat välttää suomeen syntymästä eriarvoisia palkkatasoja. Suomessa näitä eriarvoisuutta ovat jo lisänneet harmaa talous, ulkomainen halpatyövoima ja alustatalouden työntekijöiden muuttaminen väkisin kevytyrittäjiksi. Kevytyrittäjille työnantajan ei tarvitse maksaa heille kuuluvia maksuja, vaan työntekijä tekee sen itse, ja harmaan talouden työntekijät eivät näitä muutenkaan maksa. Tällä tavoin myös palkkatasoa voidaan laskea. Haluammeko luoda Suomeen hyvinvointivaltion jälkeen ainoastaan erittäin eriarvoisen palkkakulttuurin, jossa ammattiosaamisella ei ole väliä? Vaan vain sillä, että kuka halvimmalla tekee, jotta voidaan maksimoida yritysvoitot? Mielestämme kyseinen malli ei kuvasta yhteen hiileen puhaltamista.

Katja Kotalampi, Kimmo Viitanen ja Lauri Perälä, ammattiliittojen jäsenet

________________________________________________________________

Virtain Jäähalli Oy:n ja Marttisen liikelaitoksen välisen yhteisen myyntityön kehittäminen – Valtuustoaloite

Virtain Vasemmistoliitto esittää, että Virtain Jäähalli Oy:n toimintaa tarkasteltaisiin yhteistyössä Marttisen liikelaitoksen kanssa. Tarkoituksena olisi etsiä tapoja nostaa jäähallin käyttöastetta esimerkiksi pidentämällä jääkautta, ja tarjota tätä muille paikkakunnille majoitusmahdollisuuksineen Marttisen kautta. Yhteistyössä voitaisiin myydä esimerkiksi jääkiekkoilua harjoittaville seuroille mahdollisuutta jatkaa kautta pidemmälle ja aloittaa aikaisemmin. Toiminnalla voitaisiin mahdollisuuksien mukaan houkutella paikkakunnalle juniorijoukkueiden lisäksi myös liigajoukkueita. Valtuustoaloitteen tarkoituksena on nostaa esille uusia tapoja parantaa käyttötaloutta.

Virtain Vasemmistoliitto 5.3.2024

______________________________________________________________

Virtain kaupungin uuden vuoden tervehdys 31.12.2023, Katja Kotalampi

”Hyvät kuulijat,

Uuden vuoden alkaessa on hyvä hetki asettaa tavoitteita ja suunnitella tulevaa. Uskon, että tulevana vuonna kuntamme pystyy tarjoamaan entistä laadukkaampia palveluita asukkaillemme sekä yrityksillemme. Kaupungissamme on tehty paljon päätöksiä paremman elinvoiman puolesta ja hyvinvointialueen päätökset ovat olleet meille toistaiseksi edullisia. Hyvinvointialueiden palveluiden säilyttämisen puolesta teemme kuitenkin jatkuvasti töitä, jotta kaikki saisivat terveyden- ja sosiaalihuollon palvelut omaan elämäntilanteeseensa sopivalla tavalla.

Uusi vuosi tuo meille yhteiskunnallisia haasteita leikkausten muodossa ja on meidän päättäjien vastuulla, etteivät ne vaaranna kansalaisten hyvinvointia tai heikennä tärkeitä palveluita. Meidän on pyrittävä tasapainoon taloudellisten näkökulmien ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden välillä. On tärkeää, että yhteiskunta pitää huolta kaikista sen jäsenistään riippumatta elämäntilanteista.

Näin epävakaana aikana meidän tulee pitää huolta toisistamme ja yhteisöistämme. Pienet teot voivat luoda suuren eron hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden vahvistamisessa. Olkaamme avuliaita naapureille, osallistukaamme aktiivisesti paikallisiin tapahtumiin ja tukekaamme paikallisia yhdistyksiä sekä yrityksiä. Yhdessä voimme ylläpitää vahvaa kuntayhteisöä. Kunnassamme on tärkeää, että kuuntelemme kuntalaisten mielipiteitä ja tarpeita, jotta voimme tarjota parempia palveluita ja tehdä päätöksiä, jotka hyödyttävät meitä kaikkia.

Vahva ja toisiaan tukeva yhteisö luo perustan hyvinvoivalle yhteiskunnalle. Meidän on tärkeää rakentaa siltoja ihmisten välille, edistää yhteistyötä ja tukea toinen toisiamme. On parempi rakentaa yhteistyötä ihmisten välillä, kuin riidellä. Kritiikkiä voi ja pitää antaa, mutta sen tulee viedä meitä yhteisönä eteenpäin. Yhteisöllisyys luo turvallisuutta, vahvistaa sosiaalisia suhteita ja parantaa elämänlaatua.

Toisten auttaminen on merkityksellinen tapa rakentaa yhteisöllisyyttä. Jokaisella meillä on kyky auttaa ja tukea toisiamme eri elämäntilanteissa. Olkoon se pieni apua arjen askareissa tai tuki vaikeissa elämäntilanteissa, jokainen auttamisen teko voi vaikuttaa merkittävästi toisen ihmisen elämään. Olkaamme empaattisia ja valmiita tarjoamaan apua, kun sitä tarvitaan. Olkaa kannustavia, auttakaa toisianne ja osallistukaa päätöksentekoon. Yhdessä voimme luoda paremman ja vahvemman yhteisön, joka tarjoaa tukea ja mahdollisuuksia meille kaikille.

Lopuksi haluan toivottaa teille kaikille onnellista uutta vuotta täynnä iloa, terveyttä ja onnistumisia. Olkoon uusi vuosi täynnä uusia mahdollisuuksia ja innostavia haasteita, kaikesta huolimatta. Hyvää uutta vuotta 2024.”

Valtuuston 3. varapuheenjohtaja, Katja Kotalampi

___________________________________________________________