Keväällä 2025 ensimmäistä kertaa yhtä aikaa käytävissä kunta- ja aluevaaleissa valitaan päätöksentekijät, jotka ovat vastuussa meidän jokaisen arjen kannalta keskeisistä palveluista.

Näissä vaaleissa valittavat päätöksentekijät ratkaisevat esimerkiksi sen, missä päiväkodit sijaitsevat, minkä kokoisissa kouluissa ja ryhmissä lapsemme käyvät koulua ja miten tuetaan ikäihmisten hyvinvointia ja jaksamista.

Nyt ratkaisemme, onko lähiluontomme hyvinvoiva ja lajirikas, osallistuvatko kunnat ilmastokriisin torjumiseen, onko hoiva hyvää ja saako apua oikea-aikaisesti ja ovatko asiakasmaksut kohtuullisia. Vaalimainoksen ja vaaliteesit löydät artikkeleista!

Kunta- ja aluevaalit ovat 13.4.2025. Virtan Vasemmistoa voit äänestää Virroilla numeroilla 2-10. Tässä Virtain Vasemmistoliiton ehdokkaat:

2 – Katja Kotalampi, jätevesiasiantuntija, insinööri
2348 – Pirkanmaan aluevaalit

Katja Kotalampi on tehnyt pääsääntöisesti uransa vesihuoltoalan parissa tehden verkostokartoituksia, puhdistamon hoitotyötä, määräaikaisena työnjohtajana, vesihuoltopäällikkönä ja nykyään KVVY Tutkimus Oy:llä jätevesiasiantuntijana. KVVY Yhdistyksellä hän vetää myös Hule- ja jätevesien haitta-aineet hallintaan tiedottamalla -hanketta.

Harrastuksena vuosien varrella on ollut laulaminen, joka on aikataulusyistä jäänyt pois mutta tätiratsastajana hän jatkaa edelleen. ”Ratsastaessa voi hetkeksi nollata kaiken muun ja keskittyä vain hetkeen, siksi se on hyvää tasapainoa muulle. Samalla se on myös erittäin hyvää liikuntaa.”

Katja on toiminut kuntapolitiikassa jo neljä kautta, joista kaksi kaupunginvaltuutettu. Samaan aikaan politiikkaa hän on tehnyt myös Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirihallituksen tasolla ja pyrkinyt vaikuttamaan asioihin myös paikallistasoa laajemmin. Hän toimii esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialueella toimitila- ja konsernijaoston jäsenenä sekä tulevaisuus- ja strategiavaliokunnan varajäsenenä.

Katjalle tärkeää on ihmisten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus niin kunnan peruspalveluissa kuin Pirkanmaan hyvinvointialueen tasolla. ”Kuntapuolella tarvitsemme tarkkaa suunnittelua tulevaisuuden osalta, jotta Virrat pysyy elinvoimaisena. Sitä ei kuitenkaan voida tehdä niin, että ajamme kuntalaisia eriarvoiseen asemaan.”

”Erityisesti hyvinvointialueiden rahoituksen jatkuva leikkaaminen ajaa toiminta-alueet tilanteeseen, jossa toiminnassa olevat yksiköt kuormittuvat ja henkilöstö toimii jaksamisensa äärirajoilla. Samalla hoidon laatu kärsii voimakkaasti aiheuttaen merkittävää inhimillistä kärsimystä ihmisille, jotka eivät saa riittävää hoitoa tai eivät pääse hoitoon esimerkiksi paikkojen puutteen vuoksi. Me voimme tehdä inhimillisempää politiikka, jos niin haluamme. Kyseessä on arvovalinta.”

3 – Pauli Kotalampi, eläkeläinen, yrittäjä

Pauli Kotalampi on tehnyt pisimmän uransa vesihuoltoalan parissa tehden pitkän uran Virtain kaupungin vesihuoltolaitoksen hoitajana. Ennen vesihuoltolaitoksen töitä Pauli on tehnyt uraa hitsaajana, josta on ollut vesihuoltourankin aikana paljon hyötyä. Nykyään Pauli on jo eläkkeellä, mutta tekee silti yrittäjänä vesihuoltoalan töitä edelleen, josta hänet tunnetaan myös Virtain ulkopuolella.

Pauli on toiminut kuntapolitiikassa jo kymmenen kautta, ja hänen uransa tunnukseksi on tullut ”Linja pitää.” Pauli on politiikkaa tehdessään nähnyt monenlaista muutosta, ja pitkän linjan kokemus antaa hyvää perspektiiviä siihen, kuinka asioita kannattaa käsitellä. Pauli on toiminut Virtain Työväenyhdistyksessä pitkään ja on aikanaan pitänyt Virtain työväentalolla myös Pinskuja sekä karting-autoilua.

Pauli harrastaa erityisesti mopojen, minien ja muiden teknisten laitteiden parissa hallillaan. Hänelle tärkeitä harrastuksia ovat myös metsänhoito kotitilalla Äijännevalla.

Paulille tärkeää on ihmisten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus niin kunnan peruspalveluissa kuin Pirkanmaan hyvinvointialueen tasolla. ”Kuntapuolella tarvitsemme tarkkaa suunnittelua tulevaisuuden osalta, jotta Virrat pysyy elinvoimaisena. Sitä ei kuitenkaan voida tehdä niin, että ajamme kuntalaisia eriarvoiseen asemaan.”

”Erityisesti hyvinvointialueiden rahoituksen jatkuva leikkaaminen ajaa toiminta-alueet tilanteeseen, jossa toiminnassa olevat yksiköt kuormittuvat ja henkilöstö toimii jaksamisensa äärirajoilla. Samalla hoidon laatu kärsii voimakkaasti aiheuttaen merkittävää inhimillistä kärsimystä ihmisille, jotka eivät saa riittävää hoitoa tai eivät pääse hoitoon esimerkiksi paikkojen puutteen vuoksi. Me voimme tehdä inhimillisempää politiikka, jos niin haluamme. Kyseessä on arvovalinta.”

4 – Martti Lummukka, eläkeläinen

Martti Lummukka on tehnyt pisimmän työrupeaman Jyväskylän yliopiston AV- tuessa, jossa hän työskenteli yli 25 vuotta. Kun työvuodet tulivat täyteen palasi Martti Lummukka takaisin kotitilalleen Kotalaan, ollen paluumuuttaja Virroille. Martti on 66-vuotias lapseton leski.

Martti on nyt elänyt puolitoista vuotta tehden pikkuhiljaa talon töitä Mantilossa. Hän on edelleen mukana ammattiyhdistysliikkeessä – JYTT ry:n (JHL) hallituksen jäsenenä. Ammattiyhdistystoiminta onkin Martille ollut tärkeää hänen koko uransa ajan. Aikaisemmin hän on ollut 1980- luvulla ehdokkaana Virtain kunnanvaltuustoon vasemmistoliiton listoilla, jolloin jäi täpärästi ulkopuolelle.

5 – Timo Tanhua, eläkeläinen

Timo Tanhua luki alun perin ensin ylioppilaaksi ja koska lukuhommat eivät sen jälkeen oikein kiinnostaneet, teki hän ensin muuraushommia jonkin aikaa nuorena.  Lopulta rakennushommat vähenivät ja Timo joutui työttömäksi, jolloin ajatukseksi nousi uudestaan ammatin opiskelu. Timo opiskeli Oriveden ammattikoulussa elektroniikka-asentajaksi ja valmistuessaan hän päätyi jatkamaan opiskelua ja pyrki Turun tekniseen opistoon, johon pääsi omaksi ihmetyksekseen.  Turun teknisestä opistosta Timo valmistui tietoliikenne insinööriksi ja pääsi töihin LM Ericssonille matkapuhelinkeskusten testaus ja asennustehtäviin, jossa hän työskenteli lopulta useita vuosia.

Lopulta kehitys alkoi kuitenkin olla niin nopeaa, ettei hän pystynyt työn ohella opettelemaan kaikkea uutta jatkuvasti. Tästä työstä hän irtisanoutui ja oli työttömänä muutaman vuoden, kunnes päättivät avovaimonsa kanssa muuttaa takaisin Virroille.

Virroilla Timo on tehnyt enimmäkseen rakennushommia ja ollut välillä työttömänä ennen kuin pääsi eläkkeelle. Ennen eläkkeelle pääsyä hän alkoi oman avovaimonsa omaishoitajaksi, koska hänellä oli pitkälle edennyt Alzheimer. Hänen avovaimonsa kuoli pari vuotta sitten, ja sen jälkeen Timo on asustellut koiransa kanssa Vermasjärven rannalla olevassa omakotitalossa.

Timo käyttää nykyään vapaa-aikaansa lähistöllä olevien vanhusten auttamiseen, tekemällä pihatöitä sekä käyttämällä heitä keskustassa asioilla. Timolle muiden auttaminen on tärkeää: ”Olen huomannut vanhuksille olevan tosi tärkeää, että on joku jonka kanssa voi rupatella ja muistella vanhoja aikoja. Tällä hetkellä tuntuu, että vanhusten sairaudet kyllä hoidetaan mutta henkinen hyvinvointi on unohdettu. On tosi paljon yksinäisiä vanhuksia, joille pitäisi saada fyysinen ihminen keskustelemaan heidän kanssa sekä auttamaan heitä ulkoilemaan mahdollisuuksien mukaan.”

Timolle politiikassa on tärkeintä, että kaikilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvään elämään iästä riippumatta.

6 – Elena Uusitalo (sit.), lähihoitaja

Elena Uusitalo on tehnyt uransa pääsääntöisesti terveydenhuollossa, sekä lastensuojelun vapaaehtoistoiminnassa. Tällä hetkellä Elena toimii lähihoitajana Pirhan yksikössä Virroilla. Elena onkin vannoutunut lasten asioiden puolustaja, koska on nähnyt urallaan sen, kuinka lasten tarvitsemasta hoidosta on aina leikattu. Samalla myös hoitoketjut ovat hankalia, eikä oikea-aikaista apua tahdo nuorille saada.

Elena on aikaisemmin asunut Kihniöllä, jossa hän on toiminut myös aktiivisena politiikan tekijänä mutta myös perustanut esimerkiksi ilmaisen kierrätyskeskuksen. Elena teki kuntalaisaloitteen, jossa hän pyysi kunnalta vastikkeettomia tiloja kierrätyskeskusta varten ja ne hänelle myös myönnettiin. Kierrätyskeskuksen erityisenä ajatuksena oli auttaa ihmisiä vaikeassa tilanteessa sekä vähentää myös jätteen määrää samalla, kun tavarat saavat lisää käyttöikää.

Elena harrastaa erityisesti taidetta ja onkin aktiivinen piirtäjä sekä oman omakotitalonsa sisustaja. Lisäksi hän harrastaa aktiivisesti husky-koiriensa kanssa, jotka ovatkin tavallinen näky Virtain katukuvassa jopa reen kanssa. Myös musiikki on lähellä Elenan sydäntä.

Politiikassa Elenan linja pitää, kuten hän kuvailee: ”Politiikkaani ohjaa erityisesti oikeudenmukaisuus, perus- ja ihmisoikeudet sekä yhdenvertaisuus. En lupaile suoraan mitään yksittäisiä asioita tai aja mitään tiettyä asiaa, koska jos asia on hyvä, seison sen takana aivan varmasti. Politiikkaa tarvittaisiin suorempaa demokratiaa, eli enemmän ihmisten kuulemista sekä avoimuutta.”

Elenalle tärkeitä asioita ovat nuorten asiat, erityisesti heidän saamansa hoito, laatu sen oikea-aikaisuus. Lisäksi hän on myös erittäin aktiivinen palkansaajan puolustaja, joka haluaa, että meitä kaikkia kohdeltaisiin tasa-arvoisesti myös työelämässä.

7 – Kimmo Viitanen, muovityöntekijä

Kimmo Viitanen on työskennellyt nykyisellä Intermediuksella (entinen Kiiltoplast Oy) jo 26 vuotta. Kimmo huolehtii työmaallaan erityisesti koneistojen huolloista sekä suunnittelee niitä etukäteen. Kimmo on myös vapaa-ajallaan ahkera autojen remontoija ja auttaa myös poikiaan autojen korjauksessa. Lisäksi Kimmo on tehnyt pitkää uraa Kiekko-Karhuissa valmentajana, ja hänen mielestään nuorten harrastusmahdollisuus on äärimmäisen tärkeä mahdollisuus, jossa opetetaan myös elämisen taitoja samalla.

Politiikassa Kimmo on halunnut jatkaa käräjäoikeuden lautamiehenä, sillä hän kokee kyseisen luottamustoimen olevan tärkeä osa suomalaista demokratiaa. Työskentely lautamiehenä on välillä raskasta, sillä käsiteltävät aiheet voivat olla äärimmäisen kovia, eikä niistä voida puhua ulkopuolisten kanssa salassapitovelvollisuuden vuoksi. Aikaisemmin Kimmo on toiminut myös Marttisen johtokunnan jäsenenä, jossa hän halusi edistää toiminnan tehokkuutta, jotta liikelaitoksen toiminta varmistettaisiin myös pitkälle tulevaisuuteen.

8 – Risto Viitanen, eläkeläinen, hitsaaja

Risto Viitanen on ammatiltaan hitsaaja, joka on tehnyt elämäntyönsä Fiskarssin Inhan tehtailla. Hän on toiminut AY-aktiivi jäsenenä Inhan Metalli 51 osastossa, jossa on toiminut pääluottamusmiehenä, osaston puheenjohtajana ja taloudenhoitajana. Lisäksi hän on toiminut SAK:n Kuusioalueen paikallisjärjestön sihteerinä ja taloudenhoitajana sekä Inhan tehtaat henkilöstörahaston puheenjohtajana. Vielä Ähtärissä asuessaan hän toimi myös asuntonsa taloyhtiön isännöitsijänä.

Risto asuu omakotitalossa Väliveden rannalla, jossa hän hyöty liikkuu ajaen nurmikkoa tai tehden kävelyitä lähimaastossa. Harrastuksina hänellä on kalastus, valokuvaus, luontoretkeily sekä talo- ja autoremontit.

Ristolle tärkeitä teemoja vaaleissa on, että kaikilla kuntalaisilla on mahdollisuudet riittävään toimeentuloon sekä kattaviin julkisiin palveluihin. ”Me tarvitsemme laadukkaan ja turvallisen terveydenhuollon, jossa jokainen kuntalaisen pääsee lääkäriin nopeasti, sekä hoivan kaikille. Lisäksi kaikilla lapsilla tulee olla mahdollisuudet laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja peruskouluun. Tärkeää on, että kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet kohtuullisen hintaiseen asuntoon, eikä vanhuksia jätetä yksin. Virtailla myös sivukylät tulee pitää kehityksessä mukana.”

”Kaikkia näitä palveluja olen valmis puolustamaan ja huolehtimaan siitä, että palvelut säilyvät ja mahdollisuuksien mukaan kehittyvät.”

9 – Sanna Viitanen, myyntipäällikkö

Sanna Viitanen on tehnyt pisimmän työuransa liikelaitos Marttisessa siirtyen pikkuhiljaa talon sisällä vaativampiin tehtäviin. Nykyään hän toimiikin Marttisessa Myyntipäällikkönä. Sanna on aina pitänyt Marttisen toimintaympäristöstä, jossa tehdään työtä erityisesti nuorten parissa, eikä tärkeimpänä lähtökohtana ole ollut raha vaan saada tuotettua vaikuttavaa toimintaa nuorten parissa.

Sanna toimii myös Kiekko-Karhujen hallituksessa esimerkiksi rahastonhoitajana, sekä aktiivisena talkoolaisena aina erilaisissa tapahtumissa. Kiekko-Karhujen toiminta on ollut aina hänelle tärkeä osa elämää poikien kautta ja hän toivoo, että toiminta jatkuisi vielä tulevaisuudessakin. Sanna harrastaakin yhdistystoimintaa hyvin aktiivisesti vapaa-ajallaan ja kuuluu Kiekko-Karhujen lisäksi kahden muun yhdistyksen hallitukseen.

Sanna Viitanen on toiminut kuntapolitiikassa jo neljä kautta. Sanna on ollut entisen sivistyslautakunnan jäsen jo pitkään ja nykyisen kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen. Sannalle tärkeitä aiheita ovat nuorten asiat sekä erityisesti Marttisen toiminta myös jatkossa Nuorisokeskuksena.

”Politiikassa haluan ajaa avointa ja rehellistä päätöksentekoa niin, että Virrat säilyy elinvoimaisena seuraavillekin sukupolville.”

10 – Veeti Viitanen (sit.), ylioppilas, asiakaspalvelija

Veeti jatkaa opiskelujaan tulevaisuudessa ja hän harrastaa autoja sekä tietokoneita vapaa-ajallaan.